1. Wanneer is een EPC verplicht?

Een EPC, ofwel het EnergiePrestatieCertificaat, is verplicht wanneer je een woning wil verkopen of verhuren. Dat geldt voor zowel huizen, appartementen als studio’s, zolang de woning over eigen sanitair beschikt. Zelfs wanneer er geen verwarming in de woning geïnstalleerd is, moet een EPC opgemaakt worden. Die verplichting geldt ook voor niet-residentiële woningen.

Het is sinds 2022 verplicht om een apart EPC te laten opmaken voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Wil je een appartement verhuren, dan moet je dus niet alleen het EPC van het appartement, maar ook dat van de gemeenschappelijke ruimtes moeten kunnen voorleggen.

Wanneer je een woning wil verhuren of verkopen, mag het EPC bovendien niet ouder zijn dan 2019.

2. Welke factoren bepalen de prijs van een EPC?

Er zijn geen standaard prijzen vastgelegd voor het opmaken van een EPC. Het ene EPC is het andere niet. Alles hangt af van het volume van de woning en de eventuele aanwezige bewijsstukken. 

De woning

Hoe groter de woning is, hoe meer werk de EPC-specialist heeft en hoe duurder het EPC dus zal zijn. De EPC-specialist gaat nauwkeurig te werk. Hij of zij moet nagaan welke isolatie gebruikt werd, hoe de woning verwarmd wordt, welke bouwmaterialen gebruikt werden en nog veel meer. Wil je een alleenstaande villa verkopen, dan zal het EPC duurder zijn dan wanneer je een kleine studio wil verkopen.